Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΟΔΕ OGP - 2η Συνεδρίαση

Η 2η συνάντηση της Ο.Δ.Ε για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση , πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/3/2012, με βασικό αντικείμενο την παρουσίαση προσχεδίου του ελληνικού Πλαισίου Δράσης (OGP Action Plan) , την τοποθέτηση των μελών και τη συγκέντρωση των προτάσεων/σχολίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν ένα σύνολο δράσεων ανοικτής διακυβέρνησης, που ήδη γίνονται με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, της λογοδοσίας και του βαθμού εμπλοκής των πολιτών σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και εν κατακλείδι, τη σύναψη ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου» ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα, καθορίστηκε η πρώτη έκδοση των δράσεων όπως είναι :
  • Πρόγραμμα Δι@ύγεια
  • Hλ-διαβούλευση και προσκλήσεις στελέχωσης (OpenGov.gr)
  • GeoData
  • Startup Greece
  • Κυβερνητική Πύλη ΕΡΜΗΣ
  • Δράσεις Χρηματοδότησης Επενδύσεων για ΤΠΕ
  • Ανοικτή διάθεση Φορολογικών Στοιχείων
Η καταγραφή των δράσεων διαμοιράστηκε στα μέλη της Ομάδας ενώ παράλληλα συζητήθηκαν οι δεσμεύσεις της Χώρας για τις συγκεκριμένες καθώς και για νέες δράσεις. 

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΟΔΕ OGP - 1η Συνεδρίαση

Την Παρασκευή 23/3/2012 πραγματοποιήθηκε η πρώση συνδερίαση της Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την Ανοικτή Διακυβέρνηση.

Η Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την Ανοικτή Διακυβέρνηση έχει ως σκοπό τη σύνταξη και παρακολούθηση υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτητου Open Government Partnership (OGP) της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα προσεκλήθη και συμμετείχε από τον περασμένο Ιούλιο σε σχετική προπαρασκευαστική συνάντηση. Επίσης έχει ήδη αποστείλει επιστολή με την οποία εκφράζειτην πρόθεσή της να συμμετέχει επίσημα στο Open Government Partnership. Η συμμετοχή της χώρας μας στο OGP συνεπάγεται την υποχρέωση να υποβάλουμε ένασχέδιο δράσης για την ανοικτή διακυβέρνηση (στα μέσα Απριλίου 2012) καθώς επίσης και τη δέσμευση για ανεξάρτητες αναφορές για την πρόοδο που θα συντελείται στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καθορίστηκαν οι ακόλουθες ενέργειες:

  1. Σύνταξη του Σχεδίου Δράσης με τις ακόλουθες κατηγορίες - ενότητες
    1. I. Εισαγωγή: Στην ενότητα αυτή πρέπει να αναφερθεί γιατί οι δράσεις για την ανοικτή διακυβέρνηση είναι σημαντικές για τη χώρα, να προσδιοριστούν ποιες είναι οι σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να  επιτευχθούν και γιατί.
    2. Έως τώρα προσπάθειες για την Αν. Διακυβέρνηση: Περιγράφονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες και επιτεύγματα έως σήμερα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις σημαντικές προσκλήσεις-στόχους
    3. Δεσμεύσεις OGP: Προσδιορίζονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις που πρόκειται  να αναλάβει η κυβέρνηση όσον αφορά στις επιλεγμένες προκλήσεις. Οι δεσμεύσεις αυτές μπορούν να βασίζονται σε υφιστάμενες προσπάθειες, να  προσδιορίζουν νέα μέτρα που ολοκληρώνουν τρέχουσες μεταρρυθμίσεις, ή  δράσεις σε νέους τομείς της ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  2. Ενέργειες Δημοσιότητας 
  3. Δικτυακός τόπος ενημέρωσης και συνεχούς Διαβούλευσης
  4. Προετοιμασία συμμετοχής στο OGP Annual Meeting

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Σειρά παρουσιάσεων, με θέμα την ελευθερία του λόγου και την προστασία των επικοινωνιών στο Internet

Μια πολύ καλή ομιλία του Γιώργου του Καργιωτάκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του hackerspace σχετικά με την ιδιωτικότητα των πληροφοριών, την κρυπτογραφεία, την  ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των εφαρμογών instant messaging.

Παρουσίαση στην 4η Ετήσια Συνάντηση της Ομάδας δράσης για το IPv6

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ελληνική Ομάδα Δράσης για το IPv6 παρουσίασα την μέχρι τώρα κατάσταση των υποδομών μας καθώς και τους στόχους μας για την υιοθέτηση του πρωτοκόλλου IPv6 τόσο στις υποδομές μας όσο και για την διάδοσή του IPV6 στον Δημόσιο Τομέα. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της 4ης Ετήσιας Συνάντησης της Ομάδας δράσης για το IPv6

Η παρουσίαση εδώ

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

web service της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  έχει διαθέσιμο ένα "web service"  το οποίο επιτρέπει την ανάκτηση από το μητρώο της των βασικών στοιχείων των νομικών προσώπων. Το Web service στην έκδοση 2 , επιτρέπει την ανάκτηση των βασικών στοιχείων τόσο νομικών προσώπων όσο και επιτηδευματιών, με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΗΤΡΩΩΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το Πλαίσιο

Η δημόσια διοίκηση διαθέτει πολλαπλές, ετερογενείς τεχνικά και σημασιολογικά βάσεις δεδομένων & συλλογές δεδομένων (ΣΔ) σε διαφορετικούς τύπους. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι τα μητρώα, δηλαδή οι ΣΔ που προσδιορίσουν με μοναδικό τρόπο φυσικά & νομικά πρόσωπα, ακίνητα και γενικότερα μονάδες οικονομικής/εμπορικής δραστηριότητας. Οι ΣΔ αυτές τηρούνται στους αρμοδίους φορείς και υπάρχει πολύ τακτικά η ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ τους για την άντλησης πιο συνθετών πληροφοριών(πχ. Ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις ιδιοκτήτων ενός ακίνητου, οι καταναλώσεις ρεύματος και ύδρευσης που αντιστοιχούν σε ένα ακίνητο κλπ).

Η τήρηση των μοναδικών αναγνωριστικών είναι αναγκαία ώστε η πληροφορία από διαφορετικές ΒΔ να μπορεί να συνδυαστεί και να αναλυθεί (π.χ. διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ).

Τρέχουσα κατάσταση

Η διαρκής τήρηση και επικαιροποίηση αυτών των ΒΔ είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία κάθε άλλου πληροφοριακού συστήματος της δημόσιας διοίκησης, για τη λειτουργία του κράτους, την εξυπηρέτηση των πολιτών, το σχεδιασμό, υλοποίηση και παρακολούθηση πολιτικής.

Τα προβλήματα της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης εντοπίζονται (α) στην ύπαρξη πολλαπλών, επικαλυπτόμενων ΒΔ που συντηρούνται από διαφορετικούς φορείς και με διαφορετικά χαρακτηριστικά επικαιροποίησης, (β) στη μικρή συντακτική και σημασιολογική διαλειτουργικότητά τους, (γ) στην ιδιοκτησιακή αντίληψη διαχείρισης και διαμοιρασμού των ΒΔ, (δ) στην τήρηση βασικής πληροφορίας σε αναλογική μορφή.

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Συνάντηση Ομάδας Εργασίας για την Ταυτοποίηση & Διόρθωση Στοιχείων Ακινήτων

Στις 2/3/2012 στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων η 3η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για την Ταυτοποίηση και Διόρθωση στοιχείων ακινήτων.

Θέματα ημερήσιας διάταξης
-Εξεύρεση λύσης για την άρση των προσκομμάτων που θέτει το φορολογικό απόρρητο.- Προγραμματισμός των εργασιών της ομάδας ώστε να ξεκινήσει άμεσα η 1η πιλοτική προσπάθεια ταυτοποίησης στοιχείων ακινήτων στο περιβάλλον εργασίας της Γ.Γ.Π.Σ.
-->
-->
Αρχικώς παρουσιάστηκε συνοπτικά η τεχνική λύση που έχει προδιαγραφεί στη συνάντηση της τεχνικής ομάδας στις 10/2/12. Συζητήθηκε η επιλογή των 3 δήμων για την πραγματοποίηση του πειράματος.
Στη συνέχεια τέθηκαν θέματα που αφορούν στην προστασία των δεδομένων που θα ανταλλαγούν και εμπίπτουν στο Νόμο 3247/2005 (ΦΕΚ 312), Άρθρο 23, περί φορολογικού απορρήτου και οι διατάξεις της οποίας διέπουν συγκεκριμένη βάση δεδομένων της Γ.Γ.Π.Σ.
Προτάθηκε η υπογραφή Ν.D.A. (Non Disclosure Agreement) μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, που τελικά δεν προκρίθηκε ως λύση λόγω νομικού κενού, καθώς και η προσπάθεια κρυπτογράφησης κλειδιών.
Τέλος συζητήθηκε σχεδιασμός ηλεκτρονικής υπηρεσίας δημόσιας χρήσης για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να διατεθούν οι χάρτες του ΑΠΑΑ (Αντικειμενικός Προσδιορισμός Αξίας Ακινήτων) από το αρμόδιο Τμήμα της ΔΤΥ του Υπ. Οικονομικών.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ΑΠΑΑ, μπορεί να ψηφιοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι περιοχές για τις οποίες υπάρχει επιχειρησιακό ενδιαφέρον από την Κτηματολόγιο ΑΕ.

Τα πολύγωνα των ζωνών του ΑΠΑΑ μπορούν να τοποθετηθούν στο υπόβαθρο της ΕΣΥΕ. Μένει να επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας το σχεδιασμό της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τον τρόπο ενημέρωσης και τον τρόπο διάθεσης.

Παρουσιάστηκε η εφαρμογη διαχείρισης του λεξικου οδών και οικισμών http://dict.db-net.aueb.gr/ .

Συμπεράσματα
Αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα (6/3) η 1η προσπάθεια ταυτοποίησης στο περιβάλλον εργασίας της Γ.Γ.Π.Σ. με 2 θέσεις εργασίας, λύση που θα εγγυάται τεχνικά την προστασία των δεδομένων που θα ανταλλαγούν.
Για την πραγματοποίηση του πειράματος τελικά επιλέχθηκαν οι εξής Καλλικρατικοί Δήμοι:
- Δήμος Ζωγράφου, αστική περιοχή με μεγάλη πληρότητα πληροφορίας
- Δήμος Μεσολογγίου, μεσοαστική περιοχή με σχετική πληρότητα πληροφορίας
- Δήμος Κιμώλου με αρκετά προβλήματα στα δεδομένα που υπάρχουν
Τέλος αναμένεται και ο σχεδιασμός ηλεκτρονικής υπηρεσίας δημόσιας χρήσης για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ύστερα από την εισήγηση του κ. Μιχαλόπουλου από τη Γ.Γ.Π.Σ.