Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Συμμετοχή στο OECD Workshop on e-government indicators

Συμμετοχή στο OECD Workshop on E-Government Indicators (29-30 Μαρτίου 2010)

Η όλη συνάντηση ήταν ενα kick off meeting για να ξεκινήσει η συζήτηση σε επίπεδο OECD για τον καθορισμό δεικτών για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Σκοπός είναι αναφορές όπως το "Government at a glance" σε επόμενες εκδόσεις (2011 και 2013) να εμπεριέχει αυτούς τους δείκτες σε όσο πιο ώριμη μορφή γίνεται.

Έγινε παρουσίαση απο την EU του e-Government benchmark measurment και απο τη μεριά του ΟΗΕ (UNDESA) του eReadiness report που παράγουν τα τελευταία έτη.
Σημειώθηκε οτι οι δύο προσεγγίσεις διαφέρουν σε αρκετά σημεία ενώ η ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους (για διάστημα ετών) μπορεί να καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα για κάθε χώρα. Αποσαφηνίστηκε οτι οι δύο προσεγγίσεις στοχεύουν σε διαφορετικά κράτη μέλη (μέλη EU και μέλη UN) και σημειώθηκε η ανάγκη για την ανάπτυξη πιο "δίκαιων δεικτών" για το e-government.

Η προσέγγιση του OECD είναι στην περίπτωση των των βραχυπρόθεσμων αναγκών να χρησιμοποιήσει διεθνώς καθιερωμένους δείκτες (UNDESA eReadiness και UE eBenchmarking) μαζί με βασικά στατιστικά στοιχεία (ερωτηματολόγια στα κράτη μέλη).
Στην περίπτωση των μακροπρόθεσμων αναγκών (ο λόγος του workshop) προτείνουν τον ορισμό δεικτών βάσει δύο μεταβλητών : i) Υποδομές ICT (ICT Infastructure) και ii) "Ανθρώπινο Κεφάλαιο" (Human Capital).

Η πρόταση οδήγησε σε πολλές επεμβάσεις απο τα κράτη μέλη τα οποία ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις (πχ η Ιταλία αναφέρθηκε σε αγορά Cloud Computing υπηρεσιών απο ιδιωτικές εταιρίες και πως η επένδυση αυτή μπορεί να χωρέσει στην προτεινόμενη μεθοδολογία).

Διατυπώθηκε η ανάγκη να αποσαφηνιστούν με ακρίβεια οι όροι back-office και front-office (παράμετροι που εξετάζει η νέα μεθοδολογία) ενώ η γενικότερη παραδοχή ήταν οτι η έννοια του back-office θα πρέπει να ξεκινάει απο την κεντρική κυβέρνηση.

Οι περισσότερες χώρες ακολουθούσαν (αν ακολουθούσαν) κάποιο απο τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα (eReadiness ή EU eBenchmarking) ενώ λίγες είχαν κάνει προσπάθεια να αναπτύξουν τις δικές τους μεθοδολογίες και στατιστικά κριτήρια (Βέλγιο, Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Συμμετείχε μέσω teleconference o Vivek Kundra (CIO at the White House) οπού σημείωσε επιγραμματικά την προσέγγιση των ΗΠΑ για OpenGovernment (OpenData) ενώ σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου στο πάνελ ηταν προσκεκλημένη η Theresa Pardo (Center Director at the Center for Technology in Government at the University at Albany) οπου συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις.

Η τελική πρόταση ήταν να δημιουργηθεί ενα taskforce απο κράτη μέλη ώστε να βοηθήσει στα επόμενα βήματα ενώ ζητήθηκε απο όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν έστω και με τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων που αποστέλλονται απο τον OECD ωστα να σχηματιστεί μια πιο πλήρης εικόνα. Το όλο workshop αποτέλεσε ένα έναυσμα για συζητήσεις παρά μια ολοκληρωμένη πρόταση για egov indicators.
Σχετικοί σύνδεσμοι και μια αναφορά στα αγγλικά παρέχονται στον ακόλουθο σύνδεσμο https://docs.google.com/Doc?docid=0AdKoAjEYGhdbZGNqYmJ2Y3BfMTM2YzZoMnpxY2c&hl=en .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου